Pandemien har vært en viktig påminnelse om lærernes nøkkelrolle i å sikre at barn og unge faktisk lærer noe på skolen. I løpet av pandemien har det vært utprøvd mange nye digitale hjelpemidler for å kompensere for undervisning i klasserommet, men digitale hjelpemidler kan aldri erstatte en god lærer. Utallige rapporter har stadig bekreftet at lærere har en direkte innvirkning på elevenes trivsel og kunnskapen de tilegner seg, og at lærerkvalitet er den viktigste faktoren som påvirker elevenes resultater på skolen.
Likevel forblir lærernes status lite anerkjent. Verdens lærerdag skal motvirke dette, og det er ikke uten grunn at Strømmestiftelsens kontor i Øst-Afrika har invitert til storslått feiring av lærere i dag. Deres beskjed er klar: Dersom ikke læreryrket gjøres mer attraktivt, vil verden aldri klare å skaffe nok lærere eller å sikre kvalitetsutdanning for alle innen 2030. Lærernes status må styrkes både når det gjelder arbeidsforhold og lønn. Dette må også gjenspeiles i koronavaksineringen, slik at skolene kan gjenåpne permanent. Å prioritere lærere i vaksinekøen er en viktig kampsak for våre kolleger i Bangladesh i disse dager, hvor skolene nettopp har åpnet igjen for første gang på 18 måneder. Kun 21 av 197 land har prioritert lærerne i vaksinekøen så langt, meldte UNESCO i sommer.
Med andre ord: Lærernes rolle i kampen mot fattigdom er undervurdert. Vi håper derfor den nye regjeringen vil satse sterkt på utdanningsbistand, med en helhetlig tilnærming som også bidrar til å styrke satsingen på lærerne. Bare på den måten kan vi sikre alle barn og unge en kvalitetsutdanning og forhindre at læringsgapet vokser enda mer frem mot 2030.
Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen
Denne kronikken ble opprinnelig publisert i Avisen Dagen, 5. oktober 2021