De undertryktes pedagogikk
Deler av opplegget er inspirert av tankegodset til den brasilianske pedagogen Paulo Freire (1921-1997), som er en av de sentrale internasjonale skikkelser innen dialogpedagogikken. Freire skrev boken "De undertryktes pedagogikk" og hans undervisningsmetode er ment som et instrument for å mobilisere ungdom gjennom alfabetisering og bevisstgjøring.
Freire ønsket å gjøre utdanning til en frigjørende utviklingsprosess, som skal gjøre verden mer gjenkjennelig for eleven. Han ville "taushetens kultur" til livs, og gjennom sin pedagogiske metode gi mennesker som var undertrykt og uvitende i stand til "gjenvinne fortellingen om seg selv", som han uttrykte det.
Er med og bestemmer
I kurset er ungdommene selv i stor grad med på å forme opplegget. Veilederens jobb er å legge til rette for et godt klima for dialog i gruppen. Ungdommene finner for eksempel fram til problemer i lokalsamfunnet. De må selv beskrive og definere situasjonen og reflektere over grunnleggende årsaker. Til slutt skal gruppen sammen lage en plan for hvordan de skal forholde seg til situasjonen. Hva kan de gjøre for skape bedringer der utgangspunktet er vanskelig?
Bruker kulturelle uttrykksformer
Musikk, dans og drama er viktige elementer. I den offentlige skolen er det lite rom for disse uttrykksformene. Men i Sjef i eget liv spiller sang og særlig drama viktige roller i undervisningen. Jentene dramatiserer aktuelle situasjoner og dilemmaer som er typisk for livet i landsbyen. Disse skuespillene blir ofte vist offentlig og bidrar til at prosjektet forankres og at holdningene spres i hele lokalsamfunnet.
Unge lærerkrefter
Veilederen har en svært viktig rolle, og er oftest unge kvinner som rekrutteres lokalt. Dette er viktig for å få i gang en trygg og god dialog i gruppen. De har selv fullført grunnutdanning og ofte videregående. Som veiledere får de en egen opplæring, og hver måned får de én til to dagers oppfølging og videreutdanning
Støttegrupper
Ved hvert senter blir det etablert en støttegruppe som består av voksne fra landsbyen, ofte foreldre og lokale ledere. Felles for disse personene er at de har lokal innflytelse og tillit. Disse menneskene har mye av æren for at Sjef i eget liv har blitt en slik suksess.